İnegöl’de Kömür ve Soba Katı Yakıt Yakma Yasağı Ne Anlama Geliyor
1 HAZİRAN 2021 İTİBARİYLE İNEGÖL’E KÖMÜR YAKMA YASAĞI GELİYOR
06.09.2019 tarih ve 90 sayılı İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı 1. maddesinde; İnegöl, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Kestel, Gürsu, Mudanya, Gemlik, Orhangazi, İznik ve Yenişehir ilçelerinin doğalgaz isale hattının ulaştığı bölgelerdeki ev ve işyerlerinde (kamu binaları, lojmanları, hastane ve okullarda dâhil olmak üzere) ısınma amaçlı olarak katı ve sıvı yakıt kullanımının sonlandırılarak alternatif temiz yakıt (doğalgaz, güneş, jeotermal, ısı pompaları, yenilenebilir enerji kaynakları vb.) kullanımına geçilmesine ve geçişlerde, doğalgaz isale hattı geçmiş ancak ev ve iş yerlerinde henüz iç tesisat döşenmemiş yerlerde 01 Kasım 2020 tarihine kadar iç tesisat döşenerek doğalgaz kullanımına başlamasına karar verilmiştir.
Buna göre;
İnegöl ilçemizde bölgesinde doğalgaz bulunan tüm ev, işyerleri ve sanayi işletmelerinde, katı (odun, kömür, talaş, prina vb.) ve sıvı yakıt kullanımı yasaklanmıştır. (Mobilya, koltuk vb. işletmelerde odun, sunta, katı yakıt, ağaç yakmak yasaklanmıştır.)
Bursa Valiliği Açıklası :
Bursa Valiliği’nden ‘Doğalgaz Kullanımına Geçiş Kararı’ başlığıyla yapılan açıklamada; “İlimizin topoğrafik yapısı gereği çanak şeklinde olması ve özellikle kışın ısınma amaçlı kullanılan katı yakıtlar nedeniyle yükselen hava kirliliğinin önüne geçilebilmesini teminen 06.09.2019 Tarih ve 90 No’lu İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı (İMÇK) ile bir dizi önlemler alınmıştır.
Bu kapsamda; İlimiz Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Kestel, Gürsu, İnegöl, Mudanya, Gemlik, Orhangazi, İznik ve Yenişehir İlçelerine bağlı iç ve dış mahallelerinde (iç ve dış mahalle detay bilgilerine www.bursa.csb.gov.tr adresinde İMÇK başlığı altındaki 90 No’lu kararından ulaşılabilir) doğalgaz isale hattının geçtiği bölgelerdeki ev ve işyerlerinde (kamu binaları, lojmanları, hastane ve okullarda dahil olmak üzere) ısınma amaçlı olarak katı ve sıvı yakıt kullanımının sonlandırılarak alternatif temiz yakıt ( doğalgaz, güneş, jeotermal, ısı pompaları ve yenilenebilir enerji kaynakları) kullanımına geçilmesine, yukarıdaki ilçelerin iç ve dış mahallelerinde doğalgaz isale hattı geçerek iç tesisatları döşenmiş durumdaki ev ve işyerlerinde doğalgaz kullanımına 01 Kasım 2019 tarihinden itibaren başlanmasına, yukarıda verilen ilçelerin iç mahallelerinde doğalgaz isale hattı geçmiş ancak ev ve işyerlerinde henüz iç tesisat döşenmemiş yerlerde 01 Kasım 2020 tarihine kadar iç tesisat döşenerek doğalgaz kullanımına başlanmasına ayrıca, yukarıda verilen ilçelerin iç mahallelerinde doğalgaz hattı İMÇK Kararından sonra geçecek cadde ve sokaklarında ise isale hattı geçtikten sonra iç tesisatın 1 yıl içerisinde döşenerek doğalgaz kullanımına başlanmasına karar verilmiştir.
İlçemizde (İnegöl’de) özellikle kış döneminde yaşanan hava kirliliğinin azaltılması ve çevre ve insan sağlığının korunması amacıyla alınan kararlara tüm vatandaşlarımızca uyulması yönünde gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve yapılacak denetimlerde mağduriyet yaşanmaması hususu, Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.
Yazılı ve görsel basından haber başlıkları :
İtso (İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası) : https://www.itso.org.tr/duyuru/519/kati-ve-sivi-yakit-yakimi-yasagi-hakkinda
İnegöl Online : https://www.inegolonline.com/inegol/haber/inegolde-yasak-bugun-resmen-basladi-1375284/
Yıldırım Gazetesi : http://www.yildirimgazetesi.com/gundem/denetleme-yok-yasak-var-h51574.html
Olay Tv : https://www.olay.com.tr/1-yil-daha-komur-yakmak-istiyorlar-641004
Süper Kanal : http://www.superkanaltv.com/inegol-haber/inegol-de-soba-ve-kalorifer-yakmak-yasaklandi-h1541.html
Yeni Dönem : https://www.yenidonem.com.tr/yazarlar/yusuf-kayisoglu-74/yasak-basladi-dogal-gaz-mi-komur-mu-ceza-mi-11937.html
Bursa Port : https://www.bursaport.com/haber/bursa-da-hava-kirliligine-karsi-komur-yasagi-103415.html
Sunta, Odun, Kömür yakan fabrikalar da doğalgaz uygulamaları : Hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla küçük-orta-büyük ölçekli tüm fabrikalar da doğalgaz kullanımı artık zorunlu hale geliyor. Mevcutta bulunan kazanlar sökülerek, yerine doğalgazlı tasarruflu kazan/kombi/kaskad cihazlar ile yeni bir sistem kurularak mevcutta var ise; ısıtma tesisatına bağlanıyor. Eğer mevcutta bir ısıtma tesisatı yoksa, Gençler Mühendislik olarak profesyonel ekibimizle işletmenize bir ısıtma tesisatı çekilerek doğalgaz dönümüşünüzü sağlıyoruz.
Hali hazırda 150’yi aşkın sanayi tesisatını doğalgaza entegre ederek, bu alanda ki başarımızı sürdürüyor, değerli sanayicilerimize en uygun ısıtma maliyetini tasarlıyoruz.
Evler de doğalgaz uygulamaları : Katı yakıt yakıtın yakılmasının önlenmesi amacıyla getirilen bu zorunluluk ile, evlerinizin doğalgaz dönüşümünü sağlıyoruz. Doğalgazlı kombi, soba ve şofbenler ile ısınma ihtiyacınızı karşılıyor, kalorifer tesisatı uygulamalarımızla bu ısıyı peteklerin kurulumu ile ideal konfor sıcaklığına ulaştırıyoruz. Tüm bu uygulamaları 1 gün de uygulayabiliyoruz.